Placuszki z cukinii i marchewki

Składniki (ok. 8 placków):

300 g cukinii - 1 średnia sztuka
200 g marchewki
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju do smażenia
sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Marchew oraz cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Mieszamy z jajkami, posiekaną pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem.Mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników.Formujemy w rękach placuszki i smażymy na złoto z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na papierowym ręczniku.

Wartości odżywcze (całej porcji)
Kcal 406/ Białko 21g / Węglowodany 47g / Tłuszcze 19g

Ostatnia aktualizacja: