Pizzerinki z cukinii z dodatkami
PIZZERINKI Z CUKINII Z DODATKAMI
- Dwie cukinie (najlepiej takie o dużej średnicy)
- Pomidory z puszki - 400 gram
- Ząbek czosnku - 2 szt.
- Cebula - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sól, pieprz, świeża bazylia
Ulubione dodatki:
- Pomidorki koktajlowe
- Czarne oliwki
- Papryka żółta / czerwona
- Salami, a w wersji bezmięsnej łosoś wędzony na zimno
- Mozarella do posypania
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pomidory z puszki dusić do odparowania wody. Sos dobrze doprawić, dodać również posiekaną bazylię. Cukinię pokroić w plastry o grubości 1 cm, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki, posypać serem mozarella. Zapiekać 15-20 minut w 180 st. Gorące pizzerinki udekorować bazylią.