Placuszki kukurydziane z papryką, awokado i cebulą

Przepis na porcję dla jednej osoby (ok. 540 kcl.):

  • Kukurydza konserwowa 200 gram
  • Skrobia kukurydziana 30 gram
  • Jajo 1 sztuka
  • Papryka czerwona 1 mała sztuka
  • Cebula 1 mała sztuka Olej rzepakowy 1 lyzka
  • Awokado 1/3 sztuki
  • Sól, pieprz do smaku

Kukurydzę zmiksować z jajem na gładką masę. Dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Połowę warzyw odłożyć. Drugą połowę dodać do masy, doprawić i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Masę nakładać na patelnię łyżką formując placuszki. Placuszki smażyć po ok. 2 min. z każdej strony. Podawać przybrane warzywami. Opcjonalnie można posypać szczypiorkiem lub dodać go wcześniej do masy. Smacznego!

Ostatnia aktualizacja: