Pizza z batat
Składniki: [duża pizza o średnicy 30-35 cm – porcja dla 2-3 osób)
Ciasto
• 1 duży batat (około 300-350g)
• około 130 g mąki owsianej
(Jeżeli masz silną alergię na gluten bądź masz celiakię upewnij się, że
mąka nie jest zanieczyszczona glutenem)
Sos pomidorowy
• 1 puszka pomidorów
• 2 ząbki czosnku
• świeże lub suszone oregano
• odrobina bazylii
• sól i grubo mielony pieprz
Dodatki:
poniżej nasza propozycja – Ty możesz wybrać swoje ulubione ☺
1 mała kulka mozzarelli
1 plaster szynki parmeńskiej
6 pomidorków koktajlowych
1/2 małej czerwonej cebulki
kilka oliwek
garść rukoli
Sposób przygotowania:
Batata dokładnie myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy do
miękkości przez około 1-1,5 godziny w temperaturze 180 st. C.
Między czasie robimy sos. Pomidory z puszki przelewamy do garnka i gotujemy do momentu, aż odparuje z niego większość wody. Sos co jakiś czas mieszamy uważając, aby się nie przypalił. Sos doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotowy sos powinien być gęsty, mocno zredukowany.
Po wystudzeniu, batata wyjmujemy z folii i delikatnie obieramy ze skórki. Miąższ batata rozgniatamy na puree, dodajemy mąkę. W zależności od ilości wody w ziemniaku będziesz jej potrzebować mniej lub więcej, więc dodawaj ją stopniowo. Ciasto powinno odklejać się od dłoni. Tak przygotowane ciasto przekładamy na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uprzednio delikatnie posmarowanym kilkoma kroplami oliwy. Za pomocą dłoni lub wałka formujemy okrągły płaski placek o średni 30-35 cm. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 st. C na około 15 minut.
Po 15 minutach wyjmujemy spód pizzy z pieca. Smarujemy równomiernie sosem, nakładamy warstwę sera mozzarella i ulubione dodatki. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 8-12 minut (w zależności od zastosowanych składników). Po upieczeniu dzielimy pizzę na kawałki. Posypujemy świeżą rukolą, połówkami pomidorków koktajlowych.
Wartości odżywcze pizzy z podanymi wyżej dodatkami:
Kcal 1300 / Białko 61 g / Węglowodany 192 g / Tłuszcze 37 g