Hummus domowej roboty ze świeżymi dodatkami
- 1 szklanka suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
- 1 szklanka jasnej pasty sezamowej (tahini)
- ⅓ szklanki lodowatej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
- Do podania: dobra oliwa, posiekania pietruszka, ulubione warzywa
Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością
świeżej wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 40 –
60 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością
będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku – nie może
być białe i suche wewnątrz.
Ugotowaną cieciorkę odcedzić i dokładnie opłukać. Przełożyć do naczynia
blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko
zmiksować na bardzo gładką pastę (pasta jest gotowe, kiedy jest
aksamitna i nie ma żadnej grudki).
Do gęstej sezamowo- ciecierzycowej pasty dolewać powoli lodowatą wodę
cały czas miksując. Ucierać hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do
momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w
jasny, gładki krem.
Gotowy hummus przełożyć na talerz i podawać z ulubionymi warzywami, a
nawet owocami. Moja propozycja to świeże marchewki, rzodkiewka,
pomidorki, pestki granatu, kilka świeżych malin i borówek, dwie łyżki
ugotowanej soczewicy, ogórek kiszony, natka pietruszki.
Smakuje wyśmienicie!