Hummus domowej roboty ze świeżymi dodatkami

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
  • 1 szklanka jasnej pasty sezamowej (tahini)
  • ⅓ szklanki lodowatej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • Do podania: dobra oliwa, posiekania pietruszka, ulubione warzywa

Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 40 – 60 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku – nie może być białe i suche wewnątrz.
Ugotowaną cieciorkę odcedzić i dokładnie opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę (pasta jest gotowe, kiedy jest aksamitna i nie ma żadnej grudki).
Do gęstej sezamowo- ciecierzycowej pasty dolewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Ucierać hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.
Gotowy hummus przełożyć na talerz i podawać z ulubionymi warzywami, a nawet owocami. Moja propozycja to świeże marchewki, rzodkiewka, pomidorki, pestki granatu, kilka świeżych malin i borówek, dwie łyżki ugotowanej soczewicy, ogórek kiszony, natka pietruszki.
Smakuje wyśmienicie!

Ostatnia aktualizacja: