Herbatka z młodej pokrzywy

Początek lata to idealna pora na zbieranie świeżej pokrzywy. Działa odmładzająco, dodaje energii i oczyszcza organizm.
Pokrzywa zawiera całe mnóstwo witamin oraz minerałów, w tym garbniki, aminy, kwasy pantotenowe i organiczne, serotoninę oraz flawonoidy.
Napary z pokrzywy są często zalecane osobom mającym problemy z drogami moczowymi oraz zapaleniem stawów.
Pokrzywa przeciwdziała osłabieniom i anemii, wpływa na rozwój czerwonych krwinek
Posiada właściwości antyoksydacyjne oraz obniżające poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Dzięki działaniom moczopędnym usuwa z organizmu nadmiar wody.
Pokrzywa jest również świetnym środkiem wspomagającym odchudzanie, ponieważ przyspiesza przemianę materii.
Napar działa uspokajająco i redukuje poziom stresu, dzięki czemu zauważymy znaczną poprawę jakości snu.
Przy regularnym piciu naparu z pokrzywy nasza skóra stanie się bardziej nawilżona, znikną podrażnienia i zaczerwienienia, a włosy nabiorą więcej blasku.
Bardzo istotną kwestią jest miejsce i czas zbioru, bo liście pokrzywy zawierają najwięcej witamin i minerałów przed kwitnięciem, więc im młodsza jest roślina, tym lepiej. Można też używać pokrzyw, które odrosły po skoszeniu.
Równie ważne jest, aby zbierać pokrzywę z dala od ruchliwych ulic. Najlepiej wybrać się do lasu lub na łąkę, uzbierać więcej roślin i je wysuszyć.
Świeże lub wysuszone liście pokrzywy wystarczy zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5-10 minut.
Do naparu można dodać sok z cytryny i miód albo korzenne przyprawy (cynamon, kardamon, imbir).
Herbatkę z pokrzywy powinniśmy pić 1-2 razy dziennie.

Ostatnia aktualizacja: