Herbatka z młodej pokrzywy
Początek lata to idealna pora na zbieranie świeżej pokrzywy. Działa
odmładzająco, dodaje energii i oczyszcza organizm.
Pokrzywa zawiera całe mnóstwo witamin oraz minerałów, w tym garbniki,
aminy, kwasy pantotenowe i organiczne, serotoninę oraz flawonoidy.
Napary z pokrzywy są często zalecane osobom mającym problemy z drogami
moczowymi oraz zapaleniem stawów.
Pokrzywa przeciwdziała osłabieniom i anemii, wpływa na rozwój czerwonych
krwinek
Posiada właściwości antyoksydacyjne oraz obniżające poziom cholesterolu
i cukru we krwi.
Dzięki działaniom moczopędnym usuwa z organizmu nadmiar wody.
Pokrzywa jest również świetnym środkiem wspomagającym odchudzanie,
ponieważ przyspiesza przemianę materii.
Napar działa uspokajająco i redukuje poziom stresu, dzięki czemu
zauważymy znaczną poprawę jakości snu.
Przy regularnym piciu naparu z pokrzywy nasza skóra stanie się bardziej
nawilżona, znikną podrażnienia i zaczerwienienia, a włosy nabiorą więcej
blasku.
Bardzo istotną kwestią jest miejsce i czas zbioru, bo liście pokrzywy
zawierają najwięcej witamin i minerałów przed kwitnięciem, więc im
młodsza jest roślina, tym lepiej. Można też używać pokrzyw, które
odrosły po skoszeniu.
Równie ważne jest, aby zbierać pokrzywę z dala od ruchliwych ulic.
Najlepiej wybrać się do lasu lub na łąkę, uzbierać więcej roślin i je
wysuszyć.
Świeże lub wysuszone liście pokrzywy wystarczy zalać wrzątkiem, przykryć
i odstawić na 5-10 minut.
Do naparu można dodać sok z cytryny i miód albo korzenne przyprawy
(cynamon, kardamon, imbir).
Herbatkę z pokrzywy powinniśmy pić 1-2 razy dziennie.