Gryczanka z gruszką
Gruszki to także bogate źródło błonnika, zbawiennego dla naszego układu trawiennego. Przede wszystkim pomoże on w walce z zaparciami oraz wzdęciami, a w dodatku przyśpieszy i ułatwi trawienie pokarmów. Co ciekawe, błonnik może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia hemoroidów. Owoce te zawierają również kwas jabłkowy. To ważna informacja dla wszystkich, którzy toczą walkę z kamieniami żółciowymi - obecność kwasu pomaga w tym procesie. Warto sięgnąć po gruszki również w czasie infekcji, ponieważ używane są one już od wieków jako produkt przeciwgorączkowy i przeciwzapalny. Owoce pomogą także przy zapaleniu pęcherza moczowego. Gruszki mogą być także ulgą dla naszego żołądka, nie tylko sprawiają, że trawimy lepiej i szybciej, lecz także zmniejszają siłę bólu brzucha, dolegliwości żołądkowe i pomagają zarówno w zaparciach, jak i biegunkach. W ostatnim przypadku pomogą te owoce, które są cierpkie i mają wiele grudek. Pektyny zawarte w owocach pomogą obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu. Gruszki zawierają witaminę K, dzięki której zmniejsza się ryzyko zakrzepów, a krążenie krwi w organizmie się polepsza. A gruszka w połączeniu z płatkami gryczanymi to śniadanie idealne ! Również dla tych, którzy unikają glutenu #bezglutenu #dietabezglutenowa
- Płatki gryczane 6 łyżek
- Migdały w płatkach (opcjonalnie)
- Gruszka 1 średnia sztuka
- Miód 1 łyżeczka
Płatki gryczane wsypujemy do miski, zalewamy gorącą wodą, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do napęcznienia. Gruszkę kroimy w plastry, wkładamy na patelnię, podlewamy łyżką wody i polewamy miodem. Karmelizujemy kilka minut. Wykładamy na płatki, całość posypujemy cynamonem. Smacznego !