Fit, bezglutenowe i zdrowe ciasteczko

Bezglutenowa tarta z karmelizowanymi jabłkami :
Tarta/spód:

  • 150 gram mąki owsianej bezglutenowej
  • 50 gram mąki jaglanej
  • 20 gram mąki ryżowej
  • 50 gram slodzidła (np. ksylitol)
  • Szczypta soli
  • 80 gram zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • + jabłuszka (ok. 5 dużych szt.), łyżka miodu, cynamon, opcjonalnie żurawina.

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 60 min.
Obieramy jabłka, kroimy w plasterki, wykładamy na dużą patelnię, podlewamy wodą, dodajemy łyżkę miodu, posypujemy cynamonem i karmelizujemy przez ok. 20 min.
Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto. Kawałek ciasta zostawiamy na kruszonkę. Formę do tarty można wyłożyć papierem do pieczenia (będzie łatwiej wyjąć ciasto, aby się nie pokruszyło), ciastem wykładamy formę. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Ciasto w formie wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki, następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 min. Po tym czasie nakładamy na ciasto skarmelizowane jabłka, kawałek ciasta rozdrabniamy jako kruszonkę na jabłka. Pieczemy całość kolejne 25-30 min.
Cały dom pysznie pachnie ciepłymi jabłkami z cynamonem… Mmm…
Smacznego!

Ostatnia aktualizacja: