Chrupiące bułeczki z ciecierzycy
Przepis na ok. 10 bułeczek:
- Ugotowana ciecierzyca 400 gram (jeżeli nie mamy czasu gotować ciecierzycy, może być gotowa ze słoika lub puszki)
- 4 całe jajka
- 200 gram mąki - u mnie ryżowa - bułeczki są więc bezglutenowe (może być pszenna lub orkiszowa)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (ja użyłam bezglutenowego)
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki passaty pomidorowej/lub koncentratu pomidorowego dobrej jakości
- Zioła prowansalskie 2 łyżki
- Do posypania: ziarna dyni, słonecznika, czarnuszki.
Wszystkie składniki blendujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Ciasto nakładamy łyżką na papier do pieczenia, posypujemy ziarnami i czarnuszką. Pieczemy 35 min. Smacznego!