Chrupiące bułeczki z ciecierzycy

Przepis na ok. 10 bułeczek:

  • Ugotowana ciecierzyca 400 gram (jeżeli nie mamy czasu gotować ciecierzycy, może być gotowa ze słoika lub puszki)
  • 4 całe jajka
  • 200 gram mąki - u mnie ryżowa - bułeczki są więc bezglutenowe (może być pszenna lub orkiszowa)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (ja użyłam bezglutenowego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki passaty pomidorowej/lub koncentratu pomidorowego dobrej jakości
  •  Zioła prowansalskie 2 łyżki
  • Do posypania: ziarna dyni, słonecznika, czarnuszki.

Wszystkie składniki blendujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Ciasto nakładamy łyżką na papier do pieczenia, posypujemy ziarnami i czarnuszką. Pieczemy 35 min. Smacznego!

Ostatnia aktualizacja: