Chleb z kaszy gryczanej
Przepis na chleb:
- 500 gram kaszy gryczanej niepalonej
- 3 łyżeczki soli himalajskiej
- 700 ml wody + więcej do podlewania (filtrowanej/mineralnej)
Kaszę płuczemy na sitku, umieszczamy w misce i zalewamy wodą (700 ml).
Odstawiamy na noc. Przez ten czas ziarna napęcznieją, staną się
delikatnie lepkie, a na wierzchu utworzy się pianka. Rano należy
przemieszać zawartość miski i uzupełnić wodę pochłoniętą przez kaszę.
Ziarna kaszy powinny cały czas znajdować się pod powierzchnią wody.
Odstawiamy na cały dzień. Wieczorem kontrolujemy poziom wody. Jeżeli na
wierzchu unosi się sporo płynu, odlewamy nadmiar. Namoczoną kaszę
miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy sól i mieszamy. Przekładamy
do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczamy keksówkę z masą
w zimnym (!) piekarniku i pozostawiamy na całą noc. Przez ten czas
ciasto wypełni całą foremkę, a na wierzchu powinien pojawić się
zaokrąglony wierzch.
Rano nagrzewamy piekarnik z foremką w środku do 200 stopni i pieczemy
50-55 minut. Na wierzchu pojawi się pęknięta, chrupiąca skórka.
Wyjmujemy chleb z piekarnika, studzimy na kuchennej kratce.
Chleb najlepiej przechowywać w lnianej ściereczce, lub w woreczku w
lodówce. Kroimy ostrym nożem.
Smacznego !