Chleb z kaszy gryczanej

Przepis na chleb:

  • 500 gram kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 700 ml wody + więcej do podlewania (filtrowanej/mineralnej)

Kaszę płuczemy na sitku, umieszczamy w misce i zalewamy wodą (700 ml). Odstawiamy na noc. Przez ten czas ziarna napęcznieją, staną się delikatnie lepkie, a na wierzchu utworzy się pianka. Rano należy przemieszać zawartość miski i uzupełnić wodę pochłoniętą przez kaszę. Ziarna kaszy powinny cały czas znajdować się pod powierzchnią wody. Odstawiamy na cały dzień. Wieczorem kontrolujemy poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się sporo płynu, odlewamy nadmiar. Namoczoną kaszę miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy sól i mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczamy keksówkę z masą w zimnym (!) piekarniku i pozostawiamy na całą noc. Przez ten czas ciasto wypełni całą foremkę, a na wierzchu powinien pojawić się zaokrąglony wierzch.
Rano nagrzewamy piekarnik z foremką w środku do 200 stopni i pieczemy 50-55 minut. Na wierzchu pojawi się pęknięta, chrupiąca skórka.
Wyjmujemy chleb z piekarnika, studzimy na kuchennej kratce.
Chleb najlepiej przechowywać w lnianej ściereczce, lub w woreczku w lodówce. Kroimy ostrym nożem.
Smacznego !

Ostatnia aktualizacja: