Bezglutenowe tortille gryczane
Przepis na 3 tortille:
- 40 gram skrobi ziemniaczanej lub tapioki + do podsypania
- 80 gram mąki gryczanej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 10 gram oliwy z oliwek
- 85 gram gorącej wody
Wszystkie składniki oprócz wody umieszczamy w misce i mieszamy. Wlewamy górącą wodę i ponownie mieszamy najpierw łyżką, a po chwili dokładnie zagniatamy ręką. Wyrobione ciasto powinno być zwarte i delikatne. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy na 5 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części po ok. 75 gram. Każdy placek lekko podsypujemy z góry i z dołu i rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. (Niewałkowaną część ciasta przykrywamy folią, aby nie wyschła). Gotowy placek delikatnie przekładamy na dłoń i kładziemy na suchej patelni. Smażymy ok. 60-90 sek. z każdej strony (nie dłużej, ponieważ będą zbyt wysuszone i mogą się kruszyć). Upieczone tortille zawijamy w rulon w ściereczkę, odstawiamy na 10 min,aby zrobiły się elastyczne. Wrapy najlepiej smakują świeżo po przygotowaniu !
Sos musztardowo miodowy:
- dwie łyżeczki musztardy
- łyżeczka miodu
- dwie łyżeczki oliwy z oliwek
- kilka kropel soku z cytryny
Wszystko dokładnie wymieszać i gotowe.
Smacznego!