Zielone “kopytka” z kaszy jaglanej i brokuła
Przepis na 2-3 porcje:
- 100 gram kaszy jaglanej
- 200 gram brokuła
- 60 gram skrobi z tapioki (lub skrobi ziemniaczanej)
- 50 gram mąki ryżowej + do podsypania
- Przyprawy do smaku: sól, czosnek (może być sproszkowany). Do podania:
- Łyżeczka rozpuszczonego masła klarowanego
- Świeżo mielony pieprz
- Płatki drożdżowe (lub dobrej jakości parmezan)
Brokuła gotujemy do miękkości. Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie na zmianę w gorącej i zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczki i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jeszcze ciepłą kaszę jaglaną blendujemy z brokułem na gładko. Po ostygnięciu masy dodajemy skrobię, mąkę i przyprawy, delikatnie mieszamy do połączenia. Porcję ciasta wykładamy na dobrze podsypany mąką blat, rolujemy i kroimy pod ukosem kluseczki w formie kopytek . Gotowe gotujemy w dobrze osolonym wrzątku w dużym garnku przez ok. 2 minuty. Polewamy łyżeczką masła klarowanego i posypujemy pieprzem, płatkami drożdżowymi lub parmezanem ! Smacznego! (Jeżeli ciasto wyda Wam się za rzadkie, można dosypać więcej mąki.)