Zielone “kopytka” z kaszy jaglanej i brokuła

Przepis na 2-3 porcje:

  • 100 gram kaszy jaglanej
  • 200 gram brokuła
  • 60 gram skrobi z tapioki (lub skrobi ziemniaczanej)
  • 50 gram mąki ryżowej + do podsypania
  • Przyprawy do smaku: sól, czosnek (może być sproszkowany). Do podania:
  • Łyżeczka rozpuszczonego masła klarowanego
  • Świeżo mielony pieprz
  • Płatki drożdżowe (lub dobrej jakości parmezan)

Brokuła gotujemy do miękkości. Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie na zmianę w gorącej i zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczki i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jeszcze ciepłą kaszę jaglaną blendujemy z brokułem na gładko. Po ostygnięciu masy dodajemy skrobię, mąkę i przyprawy, delikatnie mieszamy do połączenia. Porcję ciasta wykładamy na dobrze podsypany mąką blat, rolujemy i kroimy pod ukosem kluseczki w formie kopytek . Gotowe gotujemy w dobrze osolonym wrzątku w dużym garnku przez ok. 2 minuty. Polewamy łyżeczką masła klarowanego i posypujemy pieprzem, płatkami drożdżowymi lub parmezanem ! Smacznego! (Jeżeli ciasto wyda Wam się za rzadkie, można dosypać więcej mąki.)

Ostatnia aktualizacja: