Wegańskie falafelki w wersji fit

  • 300g suchej ciecierzycy
  • świeży pęczek natki pietruszki
  • 2 małe cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody, dodajemy szczyptę sody oczyszczonej i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy ją, płuczemy i zalewamy zimną wodą, gotujemy ok. 40 minut. Pianę, która ewentualnie będzie zbierać się nad wodą regularnie usuwamy. Ugotowaną ciecierzycę płuczemy i umieszczamy wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i ząbkami czosnku w misie blendera, miksujemy. Natkę pietruszki siekamy. Do zmielonej masy dodajemy natkę, sól, przyprawy oraz sodę i dokładnie miksujemy. Jeżeli ściśnięta masa łatwo przyjmuje kształt to dobrze, jeśli nie – dodajemy 1-2 łyżki wody. Masę przekładamy do miski, przykrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej (tylko tyle, by falafele nie przywarły do patelni). Za pomocą łyżki nabieramy masę, mocno ściskając tworzymy kuleczki i lekko spłaszczamy je w dłoniach. Uformowane falafele kładziemy na patelni i smażymy po 3 minuty z każdej strony.
4 falafelki z sosem z dwóch łyżek serka homogenizowanego naturalnego 3% tłuszczu z dodatkiem suszonego czosnku, suszonej cebuli oraz soli i pieprzu będą miały 200 kcal. Doskonały sposób na bogatą w białko przekąskę!

Ostatnia aktualizacja: