Spaghetti ze świeżymi pomidorami, bazylią i czarnymi oliwkami

Przepis na dwie porcje:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 2 duże pomidory (malinowe)
  • Świeża bazylia - kilka listków
  • Czarne oliwki 8 szt. (lub wedle uznania)
  • Przyprawy sól, pieprz
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Porcja ulubionego makaronu

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną cebulę. Dodajemy pomidory i razem dusimy przez kilka minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Listki bazylii rwiemy na mniejsze i dodajemy do pomidorów. Po kilku minutach doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Układamy na talerzu, polewamy sosem, dodajemy pokrojone oliwki i dekorujemy bazylią. Smacznego !

Ostatnia aktualizacja: