Spaghetti ze świeżymi pomidorami, bazylią i czarnymi oliwkami
Przepis na dwie porcje:
- 4 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 2 duże pomidory (malinowe)
- Świeża bazylia - kilka listków
- Czarne oliwki 8 szt. (lub wedle uznania)
- Przyprawy sól, pieprz
- Łyżka oliwy z oliwek
- Porcja ulubionego makaronu
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Na
patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i
pokrojoną cebulę. Dodajemy pomidory i razem dusimy przez kilka minut. W
razie potrzeby podlewamy wodą. Listki bazylii rwiemy na mniejsze i
dodajemy do pomidorów. Po kilku minutach doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Układamy na talerzu,
polewamy sosem, dodajemy pokrojone oliwki i dekorujemy bazylią.
Smacznego !