Sałatka z wątróbką gęsią, karmelizowanym jabłkiem i sosem z malin
- 300g gęsiej wątróbki
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- Mix sałat
- Pomidorki koktajlowe
- Świeże maliny (łyżka miodu / łyżka wody / odrobina soku z cytryny)
- Orzechy włoskie
- Paluszki grissini do dekoracji
Wątróbkę dokładnie umyć, usunąć błony i tłuszcz, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłka przeciąć na cztery części, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki. Na patelni rozgrzać 1łyżkę masła. Wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż się skarmelizuje. Wsypać cebulę i jabłka. Smażyć 10 minut. W tym samym czasie na drugiej patelni roztopić pozostałe masło. Wątróbkę obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z karmelizowaną cebulą i jabłkami na mixie sałat. Ułożyć pomidorki koktajlowe, dodać orzechy włoskie. Maliny zagotować z łyżką wody, miodu i odrobiną soku z cytryny do powstania sosu, polać sałatkę. Można udekorować paluszkami grissini.