Sałatka z kaszy pęczak i dyni

Składniki (na 2 porcje):

- 100 g kaszy pęczak

  • 300 g dyni
  • garść rukoli
  • 20 g fety
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn

Przygotowanie:

- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię obrać ze skórki, usunąć środek z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem. Dodać rozmaryn i wymieszać z oliwą oraz miodem;

  • Dynię wyłożyć na blachę do pieczenia wyścieloną papierem. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości przez ok. 20 minut. W połowie pieczenia dynię przemieszać;
  • Między czasie na suchej patelni uprażyć posikane orzechy;
  • Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu;
  • Gotową kaszę dodać do upieczonej dyni na blaszce i wymieszać, zbierając cały smak z pieczonej dyni. Dodać opłukaną i osuszoną rukolę, orzechy i wymieszać składniki;
  • Gotową sałatkę przełożyć na talerz i posypać fetą.

Wartości odżywcze (1 porcji):
Kcal 360 / Białko 9 g /Węglowodany 51 g /Tłuszcze 16 g

Ostatnia aktualizacja: