Sałatka z kaszy pęczak i dyni
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g kaszy pęczak
- 300 g dyni
- garść rukoli
- 20 g fety
- 30 g orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię obrać ze skórki, usunąć środek z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem. Dodać rozmaryn i wymieszać z oliwą oraz miodem;
- Dynię wyłożyć na blachę do pieczenia wyścieloną papierem. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości przez ok. 20 minut. W połowie pieczenia dynię przemieszać;
- Między czasie na suchej patelni uprażyć posikane orzechy;
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu;
- Gotową kaszę dodać do upieczonej dyni na blaszce i wymieszać, zbierając cały smak z pieczonej dyni. Dodać opłukaną i osuszoną rukolę, orzechy i wymieszać składniki;
- Gotową sałatkę przełożyć na talerz i posypać fetą.
Wartości odżywcze (1 porcji):
Kcal 360 / Białko 9 g /Węglowodany 51 g /Tłuszcze 16 g