Sałatka z buraka i koziego serka

Składniki:
-burak 120g
-kozi ser 20g
-orzechy włoskie 15g

  • rukola 20g

Sos

  • sok z cytryny 5g
  • miód 5g
  • oliwa z oliwek 5g

Sposób przygotowania:
Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy, regularnie je mieszając do momentu, aż się zarumienią.
Buraki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około godzinę. Gdy buraki będą miękkie studzimy je, obieramy i kroimy na pól plasterki. 
*Dla oszczędności czasu można też kupić w sklepie paczkowane, gotowane buraki, które tylko pokroimy 
W miseczce przygotowujemy sos mieszając miód, sok z cytryny i oliwę.
Na talerz wykładamy rukolę, buraki i orzechy. 
Sałatkę polewamy dressingiem.
Wierzch posypujemy pokruszonym serem kozim. 

Wartości odżywcze:
302 Kcal / Białko 8g/ Węglowodany 20g / Tłuszcz 22g

Ostatnia aktualizacja: