Ryż z prażonym jabłkiem, jogurtem naturalnym i cynamonem

Składniki:

  • 1/2 torebki ryżu brązowego
  • 2 duże jabłka
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (bez tłuszczu)
  • łyżka miodu (opcjonalnie)
  • Bazylia cytrynowa kilka liści (opcjonalnie) / mięta
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W tym samym czasie do średniego garnka włóż łyżkę masła oraz cząstki jabłek i gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż do “rozpadnięcia”. Możesz też dodać odrobinę wody. Na koniec dodaj łyżkę miodu, cynamon, bazylię/miętę. Jabłka podawaj z ryżem i odrobiną jogurtu. Smacznego !

Ostatnia aktualizacja: