Ryż z prażonym jabłkiem, jogurtem naturalnym i cynamonem
Składniki:
- 1/2 torebki ryżu brązowego
- 2 duże jabłka
- łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (bez tłuszczu)
- łyżka miodu (opcjonalnie)
- Bazylia cytrynowa kilka liści (opcjonalnie) / mięta
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W tym samym czasie do średniego garnka włóż łyżkę masła oraz cząstki jabłek i gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż do “rozpadnięcia”. Możesz też dodać odrobinę wody. Na koniec dodaj łyżkę miodu, cynamon, bazylię/miętę. Jabłka podawaj z ryżem i odrobiną jogurtu. Smacznego !