Sałatka z buraka i koziego serka
Składniki:
-burak 120g
-kozi ser 20g
-orzechy włoskie 15g
- rukola 20g
Sos
- sok z cytryny 5g
- miód 5g
- oliwa z oliwek 5g
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy, regularnie je mieszając do
momentu, aż się zarumienią.
Buraki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię
aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około
godzinę. Gdy buraki będą miękkie studzimy je, obieramy i kroimy na pól
plasterki.
*Dla oszczędności czasu można też kupić w sklepie paczkowane, gotowane
buraki, które tylko pokroimy
W miseczce przygotowujemy sos mieszając miód, sok z cytryny i oliwę.
Na talerz wykładamy rukolę, buraki i orzechy.
Sałatkę polewamy dressingiem.
Wierzch posypujemy pokruszonym serem kozim.
Wartości odżywcze:
302 Kcal / Białko 8g/ Węglowodany 20g / Tłuszcz 22g