Praliny daktylowe w 3 odsłonach

Brownie:

Składniki:
Daktyle suszone 40 g
Masło orzechowe 20g
Orzeszki ziemne 15g
Kakao 5g

Sposób przygotowania:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut. Daktyle odsączyć przełożyć do blendera, dodać masło orzechowe, kakao i zblendować. Z gotowej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w posiekanych orzeszkach ziemnych. Odstawić do lodówki, aby masa stwardniała

Ze skórką pomarańczową:

Składniki:
Daktyle suszone 40 g
Migdały 30 g
Cynamon 3 g
Skórka pomarańczowa 3 g

Sposób przygotowania:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut. Skórkę z pomarańczy zetrzeć na małych oczkach tarki. Odsączone daktyle razem z migdałami, skórą pomarańczową i cynamonem włożyć do blendera i miksować do uzyskania w miarę gładkiej masy. Uformować kulki wielkości orzecha. Odstawić na jakiś czas do lodówki.

Kokosowe:

Składniki:
Daktyle suszone 40 g
Migdały 10 g
Wiórki kokosowe 20g

Sposób przygotowania:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut. Daktyle odsączyć, przełożyć do blendera wraz z częścią wiórek kokosowych i migdałami. Wszystko razem zmiksować. Z otrzymanej masy formować w rękach kuleczki i obtoczyć je w pozostałych wiórkach kokosowych. Wstawić na do lodówki.

Ostatnia aktualizacja: