Praliny daktylowe w 3 odsłonach
Brownie:
Składniki:
Daktyle suszone 40 g
Masło orzechowe 20g
Orzeszki ziemne 15g
Kakao 5g
Sposób przygotowania:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut. Daktyle odsączyć
przełożyć do blendera, dodać masło orzechowe, kakao i zblendować. Z
gotowej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w
posiekanych orzeszkach ziemnych. Odstawić do lodówki, aby masa
stwardniała
Ze skórką pomarańczową:
Składniki:
Daktyle suszone 40 g
Migdały 30 g
Cynamon 3 g
Skórka pomarańczowa 3 g
Sposób przygotowania:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut. Skórkę z
pomarańczy zetrzeć na małych oczkach tarki. Odsączone daktyle razem z
migdałami, skórą pomarańczową i cynamonem włożyć do blendera i miksować
do uzyskania w miarę gładkiej masy. Uformować kulki wielkości orzecha.
Odstawić na jakiś czas do lodówki.
Kokosowe:
Składniki:
Daktyle suszone 40 g
Migdały 10 g
Wiórki kokosowe 20g
Sposób przygotowania:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut. Daktyle
odsączyć, przełożyć do blendera wraz z częścią wiórek kokosowych i
migdałami. Wszystko razem zmiksować. Z otrzymanej masy formować w rękach
kuleczki i obtoczyć je w pozostałych wiórkach kokosowych. Wstawić na do
lodówki.