Placuszki z płatków owsianych i banana
Składniki(ok. 10 placuszków):
3 jajka
2 dojrzałe banany (200g bez skóry)
70 g płatków owsianych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować ręcznym blenderem, aż do
uzyskania gładkiej masy.
Smażyć na dość dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej masłem/olejem po
kilka minut z każdej stron. Placki odwrócić, gdy na powierzchni pojawią
się bąbelki, ale ciasto nie będzie jeszcze ścięte.
Podawać z dowolnymi dodatkami, np. owocami, miodem czy masłem orzechowym
Wartości odżywcze jednego placka ( ok. 40g)
(bez uwzględnia tłuszczu do smażenia)
Kcal 55,7 / Białko 2,5g /Węglowodany 8g /Tłuszcze 1,5g
Placuszki świetnie nadadzą się zarówno na śniadanie, jak i posiłek
uzupełniający.
Na zimno smakują równie dobrze co na ciepło, wiec można je bez problemu
zabrać ze sobą do pracy lub szkoły