Placuszki kukurydziane z papryką, awokado i cebulą
Przepis na porcję dla jednej osoby (ok. 540 kcl.):
- Kukurydza konserwowa 200 gram
- Skrobia kukurydziana 30 gram
- Jajo 1 sztuka
- Papryka czerwona 1 mała sztuka
- Cebula 1 mała sztuka Olej rzepakowy 1 lyzka
- Awokado 1/3 sztuki
- Sól, pieprz do smaku
Kukurydzę zmiksować z jajem na gładką masę. Dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Połowę warzyw odłożyć. Drugą połowę dodać do masy, doprawić i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Masę nakładać na patelnię łyżką formując placuszki. Placuszki smażyć po ok. 2 min. z każdej strony. Podawać przybrane warzywami. Opcjonalnie można posypać szczypiorkiem lub dodać go wcześniej do masy. Smacznego!