Bezglutenowe pierożki z truskawkami

  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 150 gram mąki ryżowej
  • 100 gram mielonego siemienia lnianego
  • 400-500 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli

Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce. Dodaj olej, a następnie wlej 300 ml wody. Rozpocznij wyrabianie ciasta za pomocą robota kuchennego lub ręcznego miksera z końcówką hakiem. Powoli dodawaj wodę, obserwując czy ciasto zaczyna się formować w całość. Wlej tyle wody, aby dało się formować (około 450 ml). Dalej wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie zupełnie jednolite, wilgotne i plastyczne. Uformuj kulę, a następnie podziel na trzy części. Jedną zostaw na blacie, a pozostałe zawiń szczelnie przezroczystą folią spożywczą. Blat oprósz minimalną ilością mąki ziemniaczanej. Ciasto rozwałkuj cienko. Wytnij kilka kółek. Na środku każdego ułóż truskawki i złóż na pół. Zlep dokładnie przyciskając mocno.Gotowe pierogi wrzucaj do garnka z wrzącą, posoloną wodą z łyżką oliwy. Gotuj do wypłynięcia. Wyłów łyżką cedzakową. Smacznego!

Ostatnia aktualizacja: