Bezglutenowe i niskokaloryczne ciasto z owocami z mąki kukurydzianej
Bezglutenowe i niskokaloryczne ciasto z owocami z mąki kukurydzianej:
- Jogurt grecki 200 gram
- 4 jajka
- Mąka kukurydziana 150 gram
- 40 gram ksylitolu (jeżeli lubicie słodsze, może być większa ilość )
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Owoce ok. 200 gram maliny /wiśnie / borówki lub każde inne na jakie tylko macie ochotę
(1 duży kawałek, ok 1/8 ciasta 145 kcl.)
Całe jajka zmiksować na najwyższych obrotach z ksylitolem na jasną i
puszystą masę (ok. 5 min.). Dodać jogurt i ponownie delikatnie
zmiksować. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i ponownie
delikatnie zmiksować. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do
pieczenia i udekorować owocami. Piekarnik rozgrzać do 180 st. (góra -
dół), wstawić ciasto i piec 40 min. Ciasto kroimy, kiedy wystygnie.