Bananecznik

Składniki na ciasto:

  • 3 żółtka
  • 500 gram mąki jaglanej
  • 150 gram masła klarowanego
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej

Nadzienie:

  • 5 dojrzałych bananów
  • Cynamon
  • 1 łyżka soku z cytryny

Żółtka, mąkę jaglaną, masło i ksylitol łączymy, wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Jedną trzecią ciasta odrywamy i wkładamy do zamrażalnika. Do reszty dodajemy mąkę kokosową, znów wyrabiamy i również wkładamy do zamrażalnika na nie więcej niż 15 min. Po tym czasie wyjmujemy i wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 min w 180 stopniach.
Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy cynamon i sok z cytryny. Mieszamy.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim owocową masę. Na tarce i dużych oczkach ucieramy 1/3 zamrożonego ciasta, tak aby przykryła nadzienie. Całość pieczemy 50 min. w 180 stopniach, aż ciasto stanie się złociste. Całość można posypać dodatkowo zmielonym ksylitolem. Pycha !

Ostatnia aktualizacja: