Bananecznik
Składniki na ciasto:
- 3 żółtka
- 500 gram mąki jaglanej
- 150 gram masła klarowanego
- 5 łyżek ksylitolu
- 2 łyżki mąki kokosowej
Nadzienie:
- 5 dojrzałych bananów
- Cynamon
- 1 łyżka soku z cytryny
Żółtka, mąkę jaglaną, masło i ksylitol łączymy, wyrabiamy ciasto i
formujemy kulę. Jedną trzecią ciasta odrywamy i wkładamy do
zamrażalnika. Do reszty dodajemy mąkę kokosową, znów wyrabiamy i również
wkładamy do zamrażalnika na nie więcej niż 15 min. Po tym czasie
wyjmujemy i wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10
min w 180 stopniach.
Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy cynamon i sok z cytryny.
Mieszamy.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim owocową masę.
Na tarce i dużych oczkach ucieramy 1/3 zamrożonego ciasta, tak aby
przykryła nadzienie. Całość pieczemy 50 min. w 180 stopniach, aż ciasto
stanie się złociste. Całość można posypać dodatkowo zmielonym
ksylitolem. Pycha !