Twarogowy omlet
Składniki:
2 jajka
150 g twarogu
50 g mąki ( u mnie owsiana, ale można użyć innej)
4 łyżki mleka 1,5 % ( można użyć mleka roślinnego)
15 g ksylitolu
szczypta proszku do pieczenia
5 g oleju kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno w osobnej misce.
Twaróg, mąkę, żółtka, mleko, proszek do pieczenia i ksylitol ucieramy na
jednolitą masę.
Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wylewamy na niego masę.
Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu. Gdy omlet zetnie się
lekko od spodu odwracamy go łopatką i chwilę smażymy z drugiej strony.
Gotowy omlet przekładamy na talerz, czekamy chwile, aż trochę
przestygnie.
Podajemy z ulubionymi owocami.
Wartości odżywcze ( samego omleta bez owoców)
Kcal 570/ Białko 45 g/ Węglowodany 51 g / Tłuszcze 22 g