Tortille z kaszy gryczanej
Składniki na ciasto:
*pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej (białej)
*szklanka wody
*szczypta soli
Nadzienie:
* porcja świeżych liści szpinaku
* świeży czosnek 4 ząbki
* sól / pieprz
* opcjonalnie puszka tuńczyka
Do miski wsypać kaszę i zalać wodą. Odstawić do lodówki do napęcznienia
na całą noc. Następnego dnia całość zblendować, dodając szczyptę soli
(masa powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego - jeśli jest za
gęsta dodać wody, jeśli za rzadka odrobinę mąki gryczanej). Na małej
patelni rozgrzać łyżkeczkę oleju kokosowego, smażyć naleśniki.
Na patelnię wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać liście
szpinaku, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem (co chwilę
mieszając), aż szpinak zmniejszy swą objętość. Doprawić do smaku.
Nakładać na tortille, można posypać rozdrobnionym tuńczykiem z puszki
.
1 nalesnik bez nadzienia: 75 kcl / 2,5 g białka / 1,6 g tłuszczu / 14 g
węglowodanów.