Nuggetsy z ciecierzycy
Na porcję dla jednej osoby potrzebujemy:
- Ciecierzyca 60 gram
- Płatki owsiane (bezglutenowe) 30 gram
- Sos sojowy, tamari 10 gram
- Czosnek 1 ząbek
- Przyprawa papryka 1/2 łyżeczki
- Siemię lniane, zmielone
- Okej kokosowy 1 łyżeczka
- Ulubione zioła
- Płatki jaglane
Siemię lniane zalać wrzątkiem. Odstawić na kilka minut. Ciecierzycę odsączyć, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem (zblendować). Do ciecierzycy dodać płatki owsiane, sos sojowy, czosnek i paprykę. Całość wymieszać, dodać siemię lniane, olej kokosowy i ponownie wymieszać. Płatki jaglane lekko rozgnieść i wyspać na talerz, razem z ziołami (np. majeranek, bazylia). Przy pomocy wilgotnych dłoni formować niewielkie nuggetsy, otaczać w panierce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszke wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 15-20 minut do zarumienienia. Smacznego !