Nuggetsy z ciecierzycy

Na porcję dla jednej osoby potrzebujemy:

  • Ciecierzyca 60 gram
  • Płatki owsiane (bezglutenowe) 30 gram
  • Sos sojowy, tamari 10 gram
  • Czosnek 1 ząbek
  • Przyprawa papryka 1/2 łyżeczki
  • Siemię lniane, zmielone
  • Okej kokosowy 1 łyżeczka
  • Ulubione zioła
  • Płatki jaglane

Siemię lniane zalać wrzątkiem. Odstawić na kilka minut. Ciecierzycę odsączyć, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem (zblendować). Do ciecierzycy dodać płatki owsiane, sos sojowy, czosnek i paprykę. Całość wymieszać, dodać siemię lniane, olej kokosowy i ponownie wymieszać. Płatki jaglane lekko rozgnieść i wyspać na talerz, razem z ziołami (np. majeranek, bazylia). Przy pomocy wilgotnych dłoni formować niewielkie nuggetsy, otaczać w panierce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszke wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec 15-20 minut do zarumienienia. Smacznego !

Galeria Nuggetsy z ciecierzycy

Ostatnia aktualizacja: