Marchewkowe z masą z mleczka kokosowego

Składniki:

  •  Starta marchewka 1 szkl.
  • Starta cukinia 1 szkl.
  •  Starte jabłko 1 szkl.
  •  Mąka owsiana 1 szkl.
  •  Wiórki kokosowe 1/2 szkl.
  •  Jajka 3 szt.
  •  Płatki owsiane 2 łyżki
  •  Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (bez glutenu)
  •  Cynamon, kardamon po 1 łyżeczce
  • Opcjonalnie erytrol do posłodzenia
  •  Gęsta część schłodzonego 24 h w lodówce mleczka kokosowego 400 ml (2 puszki)
  •  1 zielonkawy banan
  • 1 łyżka maku lub nasion chia
  •  Aromat waniliowy
  •  Borówki do dekoracji 300 gram

Wykonanie:
Starte owoce i warzywa wymieszaj w misce. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka roztrzep trzepaczką. Do startych warzyw i owoców dodaj żółtka, mąkę, płatki, przyprawy, wiórki i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Masę wlej do formy tortowej ok.20 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45 min. 180 st. Wystudź.
Masa: gęsta część mleczka kokosowego zmiksuj z wanilia, bananem, makiem (erytrolem). Dodaj połowę owoców i wymieszaj. Wystudzony biszkopt przekrój na pół i przełóż masą. Resztą masy posmaruj wierzch ciasta i udekoruj owocami. Pozostaw w lodówce najlepiej na całą noc. (Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, dodaj łyżkę rozpuszczonej w odrobinie wody zelatyny).

Ostatnia aktualizacja: