Marchewkowe z masą z mleczka kokosowego
Składniki:
- Starta marchewka 1 szkl.
- Starta cukinia 1 szkl.
- Starte jabłko 1 szkl.
- Mąka owsiana 1 szkl.
- Wiórki kokosowe 1/2 szkl.
- Jajka 3 szt.
- Płatki owsiane 2 łyżki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (bez glutenu)
- Cynamon, kardamon po 1 łyżeczce
- Opcjonalnie erytrol do posłodzenia
- Gęsta część schłodzonego 24 h w lodówce mleczka kokosowego 400 ml (2 puszki)
- 1 zielonkawy banan
- 1 łyżka maku lub nasion chia
- Aromat waniliowy
- Borówki do dekoracji 300 gram
Wykonanie:
Starte owoce i warzywa wymieszaj w misce. Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka roztrzep trzepaczką. Do startych
warzyw i owoców dodaj żółtka, mąkę, płatki, przyprawy, wiórki i
dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie
wymieszaj. Masę wlej do formy tortowej ok.20 cm. wyłożonej papierem do
pieczenia i piecz 45 min. 180 st. Wystudź.
Masa: gęsta część mleczka kokosowego zmiksuj z wanilia, bananem, makiem
(erytrolem). Dodaj połowę owoców i wymieszaj. Wystudzony biszkopt
przekrój na pół i przełóż masą. Resztą masy posmaruj wierzch ciasta i
udekoruj owocami. Pozostaw w lodówce najlepiej na całą noc. (Jeśli masa
wydaje Ci się za rzadka, dodaj łyżkę rozpuszczonej w odrobinie wody
zelatyny).