Lekka i smaczna sałatka z melonem i krewetkami

Przepis na 2 porcje:

  • Krewetki mrożone (tacka 225 gram)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego Tao Tao
  • Pół papryczki chili
  • Pietruszka
  • Sok z cytryny Łyżka oliwy z oliwek
  • Opcjonalnie 1/2 szkl. białego wina
  • 1/2 melona zielonego (lub żółtego)
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 2 garści rukoli
  • Pieprz
  • Opcjonalnie kosteczki sera feta lub delikatnego salatkowego sera greckiego.

Krewetki należy przepłukać kilka razy, oczyścić i obrać z ogonków. Krewetki skrapiamy sokiem z cytryny. Czosnek przeciskamy przez praskę, obkładamy nim krewetki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy krewetki z czosnkiem i podsmażamy na wolnym ogniu. Dodajemy pokrojoną papryczkę chili i sos sojowy. Podlewamy winem. Krewetki trzymamy na ogniu ok. 15 min. Na talerzu układamy rukolę oraz pokrojonego w kosteczkę melona i ogórka. Na wierzchu układamy krewetki, całość polewamy sosem z krewetek. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem. Można dodać kosteczki sera salatkowego.
Na zdjęciu dodatkowo chrupkie pieczywo gryczane.

Ostatnia aktualizacja: