Lekka i smaczna sałatka z melonem i krewetkami
Przepis na 2 porcje:
- Krewetki mrożone (tacka 225 gram)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego Tao Tao
- Pół papryczki chili
- Pietruszka
- Sok z cytryny Łyżka oliwy z oliwek
- Opcjonalnie 1/2 szkl. białego wina
- 1/2 melona zielonego (lub żółtego)
- 1/2 ogórka zielonego
- 2 garści rukoli
- Pieprz
- Opcjonalnie kosteczki sera feta lub delikatnego salatkowego sera greckiego.
Krewetki należy przepłukać kilka razy, oczyścić i obrać z ogonków.
Krewetki skrapiamy sokiem z cytryny. Czosnek przeciskamy przez praskę,
obkładamy nim krewetki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy krewetki
z czosnkiem i podsmażamy na wolnym ogniu. Dodajemy pokrojoną papryczkę
chili i sos sojowy. Podlewamy winem. Krewetki trzymamy na ogniu ok. 15
min. Na talerzu układamy rukolę oraz pokrojonego w kosteczkę melona i
ogórka. Na wierzchu układamy krewetki, całość polewamy sosem z krewetek.
W razie potrzeby doprawiamy pieprzem. Można dodać kosteczki sera
salatkowego.
Na zdjęciu dodatkowo chrupkie pieczywo gryczane.