Jajko w koszulce
Porcja dla jednej osoby:
- 2 jajka
- 2 kromki lekkiego pieczywa (u mnie bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej)
- Mała garść rukoli lub roszponki
- 1/4 awokado
- 50 gram łososia wędzonego na zimno lub gorąco
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie: masło 5 gram / lub oliwa z oliwek do posmarowania pieczywa
Napełniamy wodą garnek na wysokość ok. 5-7 cm. Jajko wbijamy do miseczki (każde osobno). Wodę doprowadzamy do wrzenia. Do wody dodajemy ocet i sól. Zmniejszamy ogień na średni i w gotującej się wodzie wytwarzamy wir dużą łyżką. Wlewamy jajko i staramy się cały czas utrzymywać łyżką wirującą wodę. Tak gotujemy jajko 2,5 min. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową i powtarzamy czynność dla drugiego jajka. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczywo smarujemy masłem lub oliwą, układamy rukolę, łososia, jajko, awokado, przyprawiamy i gotowe !