Deser z kaszy jaglanej

Przepis na dwie porcje:

  • Sucha kasza jaglana - 1 szklanka
  • Napój kokosowy - 2 szklanki
  • Woda - 2 szklanki
  • Ksylitol/miód - 3 łyżki
  • Wiórki kokosowe - 100 gram
  • Ekstrakt waniliowy Gorzka czekolada
  • Olej kokosowy - 2 łyżki
  • Orzechy laskowe łuskane

Kaszę jaglaną wypłukaj w wodzie. Przełóż do garnuszka, wlej mleko i wodę i gotuj ok. 20 minut do powstania papki. Dodaj slodzidło, wiórki kokosowe, wanilię, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Czekoladę rozpuść na polewę z dwoma łyżkami oleju kokosowego. Do słoiczka nakładaj na zmianę kaszę i rozpuszczoną czekoladę. Udekoruj wiórkami i orzechami.
Gotowy, ostudzony deser wstaw do lodówki.

Ostatnia aktualizacja: