Deser z kaszy jaglanej
Przepis na dwie porcje:
- Sucha kasza jaglana - 1 szklanka
- Napój kokosowy - 2 szklanki
- Woda - 2 szklanki
- Ksylitol/miód - 3 łyżki
- Wiórki kokosowe - 100 gram
- Ekstrakt waniliowy Gorzka czekolada
- Olej kokosowy - 2 łyżki
- Orzechy laskowe łuskane
Kaszę jaglaną wypłukaj w wodzie. Przełóż do garnuszka, wlej mleko i wodę
i gotuj ok. 20 minut do powstania papki. Dodaj slodzidło, wiórki
kokosowe, wanilię, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Czekoladę rozpuść
na polewę z dwoma łyżkami oleju kokosowego. Do słoiczka nakładaj na
zmianę kaszę i rozpuszczoną czekoladę. Udekoruj wiórkami i orzechami.
Gotowy, ostudzony deser wstaw do lodówki.